Fungsi Orang Kurang Upaya

1. Menukar Saiz Tulisan

Untuk pengetahuan anda, kebanyakkan pelayar web (web browser) telah menyediakan kemudahan untuk menukar saiz tulisan. Sebagai contohnya, untuk menukar saiz tulisan mengikut pelayar web anda :

Google Chrome
Pada ruangan menu Page, pilih zoom. Zoom > Larger

Mozilla Firefox
Pada ruangan menu View, pilih Zoom. View > Zoom > Zoom In

Internet Explorer
Pada ruangan menu View, pilih Text Size. View > Text Size > Largest

Netscape
Pada ruangan menu View, pilih Text Size. View > Text Size > Increase

Macintosh shortcut: Command+

Windows Shortcut: Ctrl++

Opera
Pada ruangan menu View, pilih Zoom. View > Zoom > %

Macintosh Shortcut: Command+

Windows Shortcut: + or 0

Safari
Pada ruangan menu View, pilih Make Text Bigger. View > Make Text Bigger
Macintosh Shortcut: Command+

2. Pilihan Variasi Warna

Di dalam portal ini, kami menyediakan beberapa pilihan variasi warna bagi memudahkan pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman Laman Web ini. Pengguna boleh memilih warna daripada variasi warna yang disediakan. Pilihan boleh dibuat dengan mengklik pada Variasi Warna seperti di bawah :

Pilihan Variasi Warna

Anda juga boleh membuat pilihan di halaman ini dengan memilih variasi warna seperti di bawah ini :

Tema Hijau Tema Hijau Tema Biru Tema Biru Tema Kuning Tema Kuning Paparan Kontras Tinggi Paparan Kontras Tinggi

3. Pembaca Teks

Bagi fungsi ini, anda perlu klik pada icon pembesar suara Pembaca Teks dan seterusnya tunggu sehingga kandungan siap untuk di baca secara automatik.

Kemaskini Terakhir : Jumaat 17 Mac 2017, 01:18:34. | Jumlah Pelawat : 1504655